tiistai 22. syyskuuta 2015

Syysremonttia


Niin se kesä tänäkin vuonna muuttui syksyksi. Syksyn myötä saimme nyt uuden vaiheen kotimme kunnostukseen: syysremontti! Mukavaa tässä on se, että vaikka vettä tulee taivaan täydeltä ja tuuli ulisee niin ei pelota yhtään, että vedet tulisivat sisälle. Ainakaan katosta. Valitettavasti salaojat ovat edelleen tekemättä ja mieleen voi hiipua uhkakuva sokkelia pitkin kapillaarisesti nousevasta vedestä! Sen lisäksi vettä on hieman tullut muualtakin.





Kun remontti oli valmis, ilmanvaihto kytketty päälle niin eipä lähtenytkään outo haju vessastamme. Positiivisesti ajateltuna haju olisi voinut johtua a) huonosti kuivuneesta asennusliimasta b) ulkoseinästä tulevasta vanhan talon hajusta c) jostain vaan, mikä korjaantuu kun poistoilma on päällä. No, valitettavasti poissuljettavia seikkoja oli tasan kolme: a,b&c. Asennusliimaa ei taidettu vessassa käyttää mihinkään, kaikkiin nurkkiin laitettiin akryylit, eikä haju lähtenyt ilmanvaihdon kautta pois. Nuuhkimme seinää ja paikansimme hajun. Se tuli seinästä, jolla on allas. Ei auttanut muu kuin avata seinä ja tarkistaa tilanne. 

Luonnonvaloa vessaan. 


Syy löytyikin seinän sisältä. Vanha kosteusvaurio. Seinän runkotolppa oli musta noin 30 cm lattiasta, samoin vanha lastulevy, joka oli jätetty remppalevyn alle. Jos jotakuta muuta haluaa syytellä niin syntipukiksi kelpaa purkua suorittanut henkilö, jonka olisi kyllä pitänyt huomata mustunut runkotolppa eikä hän olisi saanut levyttää vauriota piiloon! Helpointa olisi tehdä kaikki aina itse. Vain taito puuttuu. (: 

Olipa syy kenen tahansa niin seuraus tästä koitui meille. Seinä avattiin (siis mies avasi ja minä katsoin) ja kaikki villat otettiin pois, koska haju oli tarttunut niihin. Runkotolpan alaosa otettiin pois, Tässä kohtaa on valesokkeli ja siitä näkeekin mainiosti läpileikkauksen lattian rakenteesta. Valesokkeli on siis tämän ajan rakennuksille tyypillinen rakenne, jossa kantavan seinän puinen alajuoksu menee lattiarakenteen alle. Ongelma on betonin ja puun liitoskohta. Lyhyesti sanottuna betoniin pääsevä kosteus johtuu puuhun ja puu homehtuu. Betoni ja puu pitää erottaa toisistaan bitumikermillä tai muulla katkolla, mutta aina bitumia ei ole laitettu ja vaikka onkin, niin kuten kaikilla rakennusasineilla, on silläkin tekninen käyttöikä. Aukosta näkyi myös vanhat vesiputket, joita ei oltu poistettu, koska ne olivat styroxin alla. Lattiarakenne  talossamme on siis maanvarainen laatta, jossa on raakavalu, kaksinkertainen styrox, tähän asti rakenne on vanha, sen päältä on poistettu 50mm valu ja pintamateriaalit. Styroxin paalle teimme siis uuden valun, jossa on nyt vesikiertoinen lattialämmitys ja päällä on elämyslattia-pinnoite, joka toimii siis höyrynsulkuna maasta tulevaa kosteutta ja epäpuhtauksia vastaan.

Keskimmäisessä runkotolpassa kuivunutta hometta, muutoin terve puu


Mutta takaisin ongelman pariin: Vanhat vesiputket siis menivät alemman styroxin seassa ja niinpä niitä ei oltu poistettu toisin kuin kaikki muut vanhat putket. Sehän ei sinäänsä haittaa, koska niihin ei enää pääse vettä. Imemme ne vain tyhjiksi, turhaan niissä vettä seisottaa. Putkien ympärillä on eristeenä käytetty pahvia (ja juuri luin, että usein sisin kerros asbestia), joka oli hyvinkin märkää silloin kun niitä keittiön lattiasta poistettiin. Kastuminen ei siis johdu vuotamisesta vaan kondensoitumisesta. Nämä vessan putkien eristepahvit olivat kuivat, siis ilmeisesti jo kuivuneet. 

Yksi ongelma vähemmän

Lattiasta tulee edelleen paha haju, mutta juuri kävin tutkimassa tilannetta ja luulisin, että alajuoksupuu haisee myös. Täytyy otattaa sekin pois. Saimme rakennusinsinööriltä ohjeen, että nyt kun seinä on avattu, kannattaa poistaa valesokkeli tuolta kohtaa. Käytännössä siis nostamme seinan kohdalta lattiatason samalle tasolle muun lattian kanssa ja teemme väliseinän sen päälle, kuten nykyään on tapana. Vielä on hieman epäselvää, mitataanko tuosta kolosta sitä ennen mitään kosteuksia. Haju johtuu luultavasti kosteudesta, joka on päässyt rakenteisiin joko tämän vanhan vesivanhingon myötä tai maaperästä. Lattialämmitys kuivattaa rakenteen, kunhan lattialämmitysputkisto ilmataan ja saadaan vesi kiertämään. Mikäli vesivahinko on kastellut styroxit, kestää niiden kuivuminen. Kun hajun pääsy huoneilmaan on estetty, ei kosteus aiheuta ongelmia. Maasta nouseva kosteus saadaan poistettua salaojituksella. Salaojat saamme tämä kuun aikana. 

Muovilla peitetty valesokkelin paikka. Korjausta odotellessa hajuhaitat minimoitu.


Minussa on nyt kuitenkin herännyt pieni skeptikko tämän syysremontin myötä. Päätimme tarkastuttaa koko talon vielä tässä vaiheessa. Nyt kaikki tiedossa olevat vauriot on korjattu. Aiomme käyttää homekoiraa haistelemassa. Lasten ehkäpä tavallinen syysflunssailu alkaa helposti nyt herättämään epäilyksiä muistaki kosteusvaurioista. On helpottavaa saada tieto, onko talo kunnossa, onko jotain piileviä homeongelmia vai onko sittenki kaikista tehdyistä tutkimuksista huolimatta talomme ihan pilalla! Homekoirat tulevat ensi viikolla ja saamme käynnin jälkeen raportin. Kerron sitten homekoirista ja niiden toiminnasta lisää. Wuff.


Seuraavaksi laitan vanhat kahvat uusiin oviin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti